Nieuws

Mei 2024 – Met HyPErFarm langs verschillende Agri PV projecten

21-22 mei was het dan zover… de tweede HYPERFARM-bus tour
naar Agri PV projecten in België en Nederland.

De volgende telers werden bezocht:
1] Halberry in Minderhout, België (Blauwe bes).
2] Van Hoof Zachtfruit & Asperges, Olland in Nederland (Frambozen en Blauwe bes)
3] Proeftuin Randwijk, Randwijk in Nederland (Peren)

4] Fruitbedrijf De Buitenboom, Babberich in Nederland (Frambozen)
5] Hakkert Product Support, Enspijk in Nederland (Kersen)
6] Fruithandel van Os, Papendrecht in Nederland (Peren)

April 2024 – Mooi Agri PV project in België

Zeer binnenkort gaan we beginnen aan de bouw van een nieuw agri pv project. Het gaat over 8000 m2. Onder de zonnepanelen zullen prachtige blauwe bessen gaan groeien!

Jan 2024 – Tijdlijn Green Meteor tot nu toe!

Jan 2024 – Aardbeiendag

De Aardbeiendag (10 januari) en de International Soft Fruit Conference (11 januari) staan weer op de agendaDe Landelijke Aardbeiendag in ’s-Hertogenbosch is een mooie gelegenheid om op één dag te netwerken en bijgepraat te worden over actuele onderwerpen, resultaten en thema’s. Lees gerust verder!

“SOLAIR”

Nov 2023 – Provincies gaan zonneparken op landbouwgrond per
1 januari 2024 verder beperken met uitzondering van AGRI PV.

Uitzonderingsmogelijkheden
In de Kamerbrief van De Jonge zijn 3 uitzonderingsmogelijkheden voor trede 4 opgenomen. Ten eerste agri-pv waarbij een combinatie van ‘een substantiële agrarische functie met een zonnepark’ plaatsvindt. Lees gerust verder…

Okt 2023 – Onderzoekers zien toekomst voor agrarische zonneparken

Zonneparken en landbouw hoeven niet naast elkaar te staan. Het is mogelijk om beide functies samen te voegen op hetzelfde perceel, schrijven onderzoekers van Wageningen University & Research en Renergize Consultancy.

Researchers see a future for agricultural solar parks, but also challenges – WUR

Sept 2023 – Agri PV aardbeienpilot Thwan van Gennip

De aardbeienpilot bij kweker Thwan van Gennip groeit zoals alle pilots van Green Meteor gestaag door en nieuwe resultaten vergroten de Agri PV kennis.

Om het de zomerkoninkjes wel heel comfortabel te maken is er het afgelopen jaar een ventilatiesysteem aan het project toegevoegd. Zowel warmte als verkoeling kunnen hiermee worden geregeld.

“SOLAIR” MET VENTILATIEREGELING

De juiste configuratie vinden zoals opstelling, stand en hoogte van de zonnepanelen is van groot belang voor de groei van de aardbeien. Het geeft ieder jaar nieuwe inzichten.

Aug 2023 – Agri PV proeftuin A73

Inmiddels is de bouw van de proeftuin langs de A73 helemaal afgerond. Volgend jaar zal gestart worden met het aanplanten van diverse gewassen onder de panelen.

Juli 2023 – Configuratie zonnepanelen perenpilot.

De perenpilot in Randwijk gaat ook dit jaar verder. Men onderzoekt welke configuratie het best is voor de peren. Gewasopbrengst onder zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de opstelling, richting en hoogte van de zonnepanelen.

Juli 2023 – Vervolg bouw Agri PV project Van Hoof.

De bouw van het Agri PV project bij tuinbouwbedrijf van Hoof loopt gestaag door en deze week is gestart met het steunprofiel voor de zonnepanelen.

Het steunprofiel om de zonnepanelen te bevestigen wordt ter plaatse door een mobiele wals geproduceerd.

Ook de frambozen groeien gestaag door!

Juli 2023 – Jetten: zonnepanelen liever boven fruit dan op weiland.

Het kabinet wil zonnepanelen in weilanden ontmoedigen, maar op constructies boven fruit stimuleren.

Lees hier verder…

Juni 2023 – Zonnepanelen boven biologische frambozen in Zwitserland.

Bij Bioschmid GmbH in het kanton Luzern is een dynamische agri-PV-installatie van Insolagrin in gebruik genomen.

Lees hier verder…

Bron: Biojournaal

Mei 2023 – De duurzaamste frambozen komen straks van tuinbouwbedrijf Van Hoof.

Afgelopen maandag zijn de eerste palen in Sint-Oedenrode de grond ingedraaid voor een 8 hectare Agri PV project. Onder de panelen komen frambozen. Het Agri PV project is een eerste grote samenwerking tussen Green Meteor en GroenLeven.

De frambozen zijn al aangeplant !

Het tuinbouwbedrijf van Maarten van Hoof is al sinds 2020 actief met Agri PV.

Om te kijken of Agri PV wel ging werken boven de frambozen, werd er eerst een deel van de frambozen voorzien van Agri PV zonnepanelen. De rest werd op traditionele wijze geteeld, om het effect van de zonnepanelen te kunnen zien in vergelijking.

Het proefproject werd een succes, op naar “duurzame frambozenteelt“. 

Solar Magazine – GroenLeven installeert 24.206 zonnepanelen boven frambozen Brabantse teler

April 2023 – De gigantische proeftuin langs de A73 wordt momenteel voorzien van een zonnedak!

50.000 Zonnepanelen uit China zijn geleverd en worden momenteel gemonteerd tussen de Bijsterhuizenstraat en de A73 – Wijchen, Nijmegen.

November 2022 – Bouw “AGRI PV” zonnepark langs A73 in volle gang.

In September is de bouw van een uniek “agri PV” zonnepark in Nijmegen van start gegaan. Een zonnepark waar onder de zonnepanelen, een gigantische proeftuin met verschillende gewassen en bloemen komt te staan. Lees onderstaand artikel van 16 November uit “De Gelderlander”.

Gelderlander

Agri PV zonnepark, A73 Nijmegen.
Het speciaal hiervoor ontworpen steunprofiel om de panelen te bevestigen wordt ter plaatse door een mobiele wals op locatie in lengtes tot maximaal 200 mtr. uit één stuk zonder koppelingen geproduceerd.

Juli 2022 – Proeftuin in Enspijk

Kunnen er kersen geteeld worden onder zonnepanelen? De komende vijf jaar wordt de proef op de som genomen bij een kersenteler in Enspijk.

Mei 2022 – Project Sunbiose – Zonnepanelen boven peren gerealiseerd.

GroenLeven heeft in samenwerking met een consortium van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en de agrarische sector de handen ineengeslagen in project Sunbiose om zo de ontwikkeling van zonne-energiesystemen in de agrarische sector (agri-pv) een boost te geven. Green Meteor zal voor de verschillende gewassen het juiste onderstel, teelt- en irrigatiesysteem realiseren.

Inmiddels zijn boven een bestaande perenboomgaard, (semi) transparante zonnepanelen geplaatst. De peren zullen door de zonnepanelen betere bescherming krijgen tegen de steeds extremere weersinvloeden. Denk daarbij aan hagel of extreme hitte en te intensieve zonnestraling.

We spreken hier van een dubbelfunctie; dubbel gebruik van de grond, bescherming van het gewas en echte “groene” energie! , een grote kans voor de energietransitie.

December 2021 – Rutte IV en zijn energie- & klimaatdoelen.

Lees meer.

November 2021 – Platform Kringlooplandbouw
Ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Hortidaily, Fri 15 Oct

“Transparent solar panels offer opportunities in energy transition”

read more

Oktober 2021 – Zomerkoninkjes groeien ook onder zonnepanelen!

In het voorjaar zijn Green Meteor, kweker Thwan van Gennip, de onderzoekers van de KU Leuven en Engie een pilot gestart met aardbeien, frambozen en de opkweek van frambozen om te meten wat het effect van zonnepanelen is op de kwaliteit en opbrengst van de verschillende gewassen.

De resultaten zijn voor wat betreft de kwaliteit en opbrengst zeer positief. De eerste resultaten van het onderzoek van de KU Leuven worden in het najaar verwacht.

September 2021 – Pluk in volle gang bij proefopstelling in Lierop.

De pilot met frambozen bij Thwan van Gennip gaat zijn vruchten afwerpen. Er wordt volle bak geplukt en de resultaten zien er veelbelovend uit.

De eerste resultaten van het onderzoek van de KU Leuven worden in het najaar verwacht.

Floating en agri-pv: ‘Lage subsidie overheid vertraagt grootschalige uitrol zonnepanelen met dubbelfunctie’

De Haagse en lokale politiek heeft er de mond vol van: zonneparken moeten landschappelijk ingepast worden en dubbelruimtegebruik wordt voor zon op land in meer en meer gemeenten een harde randvoorwaarde. Lees gerust verder…

Juli 2021 – Proeftuin in Lierop en Someren

Kweker Thwan van Gennip, de onderzoekers van de KU Leuven, ENGIE en Green Meteor starten in Lierop en Someren een proef met het kweken van aardbeien en frambozen onder zonnepanelen.

Lees gerust verder…

Juni 2021 – Proeftuin in Broekhuizen

Zonnepanelen met blauwe bes & bloemenmengsel voor biodiversiteit.

Vervolg ZONNEPARK A73

“Als Green Meteor willen we een zonnepark neerzetten dat uniek is in de wereld. En of dat nou met teelt is of met biodiversi­teit, dat moeten we nog bekijken”.

Lees verder…

Traditionele zonneparken doen weinig voor biodiversiteit…
In de meeste zonneparken worden de kansen om de biodiversiteit te verbeteren niet benut. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.
Lees verder…

Agri-PV, Agrivoltaics !

Agri-PV krijgt stevige impuls in Nederland met project Sunbiose

GroenLeven heeft in samenwerking met een consortium van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en de agrarische sector de handen ineengeslagen in project Sunbiose om zo de ontwikkeling van zonne-energiesystemen in de agrarische sector (agri-pv) een boost te geven.

Lees meer…

Willem de Vries, GroenLeven:

“Als het aan ons ligt, telen we straks al ons fruit onder zonnepanelen”

Afgelopen jaar startte energieleverancier GroenLeven een pilot met vijf telers om te kijken hoe hun fruit onder zonnepanelen groeit. Het is de eerste keer ter wereld dat er op deze manier naar een dubbelfunctie van de panelen wordt gekeken.

In samenwerking met de Wageningen Universiteit en Research (WUR) onderzoekt GroenLeven wat het effect van de zonnepanelen op het gewas is. Hoewel dit jaar nog meer onderzoek moet worden gedaan, zijn de eerste resultaten veelbelovend. Lees verder…

ZONNEPANELEN ALS AFDAK VOOR PERENBOMEN (fruitdaken).

In Zonneveld Wijkerbroek West in Wijk bij Duurstede krijgen perenbomen een licht- en waterdoorlatend dak van zonnepanelen. 

Lees verder…

Gemeente Arnhem-Nijmegen
“WIN-WIN”

SolarPower Europe vraagt EU om strategie voor combinatie landbouw en zonnepanelen

Augustus 2020 – Proeftuin in Someren

Zonnepanelen met framboos eronder.

Agri PV - Green Meteor - Framboos
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is streep.jpg

Juni 2020 – Proeftuin in Broekhuizen
Zonnepanelen met blauwe bes eronder.

Lees verder

Agri PV - Green Meteor - blauwe bes
Agrivoltaics, Agrophotovoltaics (APV/Agri PV) 

December 2019 – SAMEN MET ENGIE WORDT ER GESTART MET DE AANLEG VAN EEN 50 HECTARE GROOT ZONNEPARK BIJ DE A73.

https://www.vvplus.nl/artikelen/open/agri-pv-gewasteelt-onder-zonnepark-nijmegen

Gelderlander, 5 dec 2019
Locatie zonnepark A73.